بازی درمانی در کودکان پرخاشگر

با کودک پرخاشگر خود چگونه برخورد کنیم! بازی درمانی در کودکان پرخاشگر
امروزه برقراری ارتباط با کودکان پرخاشگر و عصبی، بسیار مسئله سخت و دشواری است اما با راهکارهای صحیح و مناسب میتوان آن را کنترل و درمان کرد. در واقع والدین بایستی به کودکان خود بیاموزند که چگونه احساسات و نیازهای خود را با آرامش مطرح کنند. علاوهبر این والدین باید کودک خود را به خاطر رفتارهای صحیح و مناسب تشویق کنند.
اگر شما قصد دارید با نحوه برخورد با کودکان پرخاشگر و عصبی آشنا شوید، ابتدا بایستی علت این رفتار را کشف کنید. در واقع اولین گام برای از بین بردن این رفتارها در کودکان، برخورد مناسب با رفتارهای پرخاشگرانه میباشد. بدون شک برای بسیاری از پدر و مادرها این سوال پیش میآید که با کودک پرخاشگر خود چگونه برخورد کنیم؟! به همین منظور در این مقاله قصد داریم به صورت جامع دلایل پرخاشگری در میان کودکان و راه حلهایی را برای درمان آن ارائه دهیم، پس تا پایان مطالب همراه ما باشید.
راهکارهای مناسب برای کاهش و درمان پرخاشگری در کودکان
بهترین راهکار برای کاهش و درمان پرخاشگری در کودکان، تشخیص علت پرخاشگری است. والدین بایستی پس از مواجه شدن با رفتارهای پرخاشگرانه کودکان خود با آنها صحبت کنند تا بتوانند با توجه به توضیحات کودک خود علت و نوع پرخاشگری را شناسایی کنند و برای حل آن اقدام نمایند. در واقع اگر یکی از اعضای خانواده یک الگوی پرخاشگری برای کودک محسوب میشود، بایستی رفتار خود را اصلاح کند. علاوهبر این اضطراب یکی دیگر از موارد مهمی است که باعث پرخاشگری در کودکان میشود که بایستی علت اضطراب و ناراحتی را در کودکان تشخیص دهید. برای رفع این مشکل و کاهش اضطراب در کودکان میتوانید آنها را به انجام ورزش وادار کنید که بسیار موثر است و سبب تخلیه هیجان آنها میشود. هنگامی که علت پرخاشگری، افسردگی باشد باید با مشاورههای متخصص مشورت کنید.
اگر فکر میکنید که فرزند شما در مدرسه مورد آزار و اذیت قرار میگیرد، بایستی با مسئولان مدرسه صحبت کنید. اگر نوع پرخاشگری و عصبانیت کودکان انفعالی باشد توصیه میشود کودک را از محیط و موقعیتهای آزار دهنده دور کنید تا مجبور به آزار و اذیت دیگران برای انتقام نباشد. اگر والدین با رفتارهای پرخاشگرانه کودکان خود برخورد نکنند ممکن است در مدت زمان کوتاهی این مشکل شدت پیدا کند. بازی درمانی در کودکان پرخاشگر بهترین گزینه برای رفع این مشکل محسوب میشود که والدین میتوانند هنگام مواجه شدن با چنین مشکلی توسط این روش موثر، آن را کنترل کنند.
علت پرخاشگری در کودکان
دلایل زیادی برای پرخاشگری در کودکان وجود دارد که والدین بایستی این دلایل را کشف کنند تا بتوانند به خوبی آنها را کنترل و درمان نمایند. با کودک پرخاشگر خود چگونه برخورد کنیم! سوالی است که این روزها ذهن بسیاری از والدین را درگیر کرده است. از این رو در ادامه مقاله چند مورد از دلایل پرخاشگری در کودکان را شرح میدهیم.
استفاده زیاد از تلفن همراه و تماشای تلویزیون: استفاده بیش از اندازه از گوشی و تماشای برنامههای تلویزیونی و کارتون، بر روی عصبانیت و پرخاشگری کودکان تاثیر گذار است. کودکانی که بیشتر وقت خود را صرف تماشای تلویزیون یا بازی با تلفن همراه میکنند، از نظر روحی خسته هستند و در نتیجه رفتارهای پرخاشگرانه از خود نشان میدهند. علاوهبر این تماشای برنامههای خشن نیز باعث بروز خشم در کودکان میشود.
ویژگیهای و خصوصیات فردی کودکان: خصوصیات فردی و تجربههای عاطفی، بخش بسیار مهمی از پرخاشگری کودکان محسوب میشود. کودکانی که کمبود محبت و مهارتهای ارتباطی بسیار ضعیفی دارند، معمولا این کمبودها را با خشم و پرخاشگری نشان میدهند.
عوامل ژنتیکی: ژنتیک از دیگر دلایل رفتارهای پرخاشگرانه در کودکان محسوب میشود. روانشناسان بر این باورند کودکانی که والدین عصبانی و پرخاشگر دارند، خودشان نیز رفتارهای پرخاشگرانه بروز میدهند؛ بنابراین بهتر است والدین با کودکان خود رفتار مناسبی داشته باشند و رفتارهای پرخاشگرانه خود را کنترل کنند.
الگوهای خانوادگی و عوامل محیطی: الگوهای خانوادگی ناسالم و عوامل محیطی، مخصوصا رفتارهای نامناسب والدین، تاثیر به سزایی بر روی رفتار پرخاشگرانه در کودکان دارد. والدینی که با کودکان خود با سردی یا عصبانیت برخورد میکنند موجب کاهش اعتماد به نفس و همچنین کاهش عزت نفس در آنها میشوند. در واقع کودکان این کمبود را با پرخاشگری و با رفتارهای نامناسب جبران میکنند. از جمله الگوهای ناسالم خانواده که منجر به پرخاشگری در کودکان میشود میتوان به مشکلات و مسائل جدی میان والدین، سطح تنشهای خانواده، افسردگی، تاثیر گذاری منفی یا مثبت خانواده و غیره اشاره کرد. علاوهبر موارد گفته شده میتوان به خطاهای پدر و مادر مانند کودک آزاری، عدم قدردانی و تحسین کودکان، تنبیه شدید و غیره نیز اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: تاثیر بازی و اسباب بازی بر اعتماد به نفس کودکان
مزایای بازی درمانی در کودکان پرخاشگر
بازی درمانی یک نوع روان درمانی محسوب میشود که به کودکان در زمینه مسائل روانی و عاطفی کمک زیادی می کند. امروزه اکثر کودکان برای بیان کردن احساسات خود از انواع بازیها استفاده میکنند. در واقع بازی درمانی بیشتر برای کودکان مورد استفاده قرار می گیرد، اما بهتر است بدانید که در برخی مواقع نیز میتوان از آن برای بزرگسالان استفاده کرد. معمولا بازی درمانی در کودکان پرخاشگر برای سن بین ۳ تا ۱۲ سال مناسب است. بسیاری از کودکان با ابراز احساسات خود مشکل دارند؛ بنابراین از طریق بازی درمانی میتوانند به راحتی احساسات خود را بیان کنند. درمانگران بازیهای درمانی از بازیهای متفاوتی برای کودکان استفاده میکنند. از جمله این بازیها میتوان به رقصیدن، بازیهای رومیزی، نقاشی کردن کودک و غیره اشاره کرد. برخی اوقات درمانگران بازی درمانی، از والدین میخواهند در فعالیتهای کودکان در حین درمان شرکت کنند.
امروزه بسیاری از والدین از بازی درمانی و مزایای آن بی اطلاع هستند. در واقع درک این موضوع که کودکان توسط انواع بازیها میتوانند درمان شوند، تا حدودی سخت و دشوار است. اما به طور کلی میتوان گفت که کودکان به کمک بازی درمانی و از طریق بازی به راحتی میتوانند با دیگران ارتباط برقرار کنند. در ادامه برخی از مزایای بازی درمانی را به صورت جامع شرح میدهیم.
• بازی درمانی کمک میکند کودکان با گذشت زمان مهارتهای اجتماعی و ارتباطی خود را تقویت کنند. در واقع کودکانی که به راحتی نمیتوانند صحبت کنند، ممکن است بعد از سپری کردن چند جلسه، بتوانند شروع به صحبت کنند.
• بازی درمانی به کودک اجازه میدهد تا روند بهبود و درمان خود را به عهده بگیرد. بازی درمانی موثر این امکان را فراهم میکند که کودکان با استفاده از اسباب بازیها و وسایلی که با آنها راحت هستند، به سرعت درمان شوند.
• کودکانی که برقراری ارتباط کلامی برایشان سخت و دشوار است، توسط بازی درمانی و انجام فعالیتها میتوانند به راحتی احساسات خود را ابراز کنند. به عنوان مثال کودکی که نمیتواند به خوبی نیازها و خواستههای خود را بازگو کند، میتواند در عوض نیازها و افکار خود را نقاشی کند.
• بازی درمانی یک فضای خاص را به وجود میآورد که کودک در آن احساس راحتی میکند.
• استفاده از این روش به کودکان کمک میکند تا احساسات خود را به راحتی درک کنند. در واقع این روش برای افرادی که قبلا با انجام این کار مشکل داشتهاند، بسیار مناسب است.
سخن پایانی
اگر رفتار پرخاشگرانه در کودک خود مشاهده کردید، بایستی در اسرع وقت با یک روانشناس مشورت کنید. این مشکلات ممکن است ناشی از بیماریهای دیگری در کودک باشد. روانشناس میتواند به شما کمک کند تا یاد بگیرید چگونه با کودکان پرخاشگر خود رفتار کنید، علاوهبر این بازی درمانی در کودکان پرخاشگر نیز یک روش درمانی بهروز و فوق العاده تأثیرگذار برای مشکلات روحی و روانی کودکان محسوب میشود.
-
تاثیر انواع اسباب بازی بر شخصیت کودک
2025-04-24 16:17:58
-
بازی با کودکان کم رو و خجالتی
2025-04-25 06:21:08
-
اسباب بازی مناسب برای کودکان ناشنوا
2025-04-25 15:41:16
-
اسباب بازی مناسب کودکان اوتیسم
2025-04-25 10:35:17
-
تاثیر بازی و اسباب بازی بر اعتماد به نفس کودکان
2025-04-25 06:25:46
-
افزایش مسئولیت پذیری در کودکان
2025-04-24 06:07:18
-
اگر فرزندمان بر سر اسباب بازی دعوا کرد چه کنیم؟
2025-04-24 16:34:31
-
تقویت مهارتهای هنری در کودکان با اسباببازی
2025-04-25 15:54:33
-
اهمیت بازی والدین و کودکان
2025-04-25 04:03:35
-
تفنگ آب پاش وسیلهای هیجان انگیز برای کودکان
2025-04-24 20:12:13